Translate

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΤΜ ATHENS



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΤΜ ATHENS
ΘΕΜΑ: «ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»
Κυριακή 31 Μαρτίου, 12:30 στο bios

Οι διοργανωτές του ΙΕΤΜ Athens σας προσκαλούν την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 12:30 στο bios σε μία παρουσίαση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις συμπράξεις της τέχνης και ειδικότερα των παραστατικών τεχνών με την επιστήμη. Η 2η αυτή Προ-συνάντηση του ΙΕΤΜ Athens ξεκίνησε με αφορμή την παρουσίαση στην 1η Προ – συνάντηση της Ariane Koek του προγράμματος collide@CERN, το οποίο αναθέτει σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα στο περιβάλλον του CERN και σε συνεργασία ε την επιστημονική του ομάδα, εισάγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο μοντέλο παραγωγής.
Στόχος της 2ης Προ-συνάντηση είναι να εξετάσει περαιτέρω αυτή τη σχέση και τους πιθανά μοντέλα παραγωγής καλλιτεχνικού έργου που αυτή μπορεί να δημιουργήσει. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:  Τζένη Αργυρίου (Ομάδα χορού Amorphy), Χριστίνα Σουγιουλτζή – Δημήτρης Αποστολάκης (Ομάδα χορού «Κι όμως κινείται»), Αλέξανδρος Μιστριώτης (καλλιτέχνης),  Ilana Shamoon (Fondation Cartier pour l' art contemporain),  Jeanne-Pierre Bourguignon ( Institut des Hautes Etudes Scientifiques), Θοδωρής Αναγνωστόπουλος( ομάδα SciCo), Παναγιώτης Φιλντίσης (Ένωση Ελλήνων Φυσικών).
 Τον Οκτώβριο του 2013, η ελληνική σκηνή θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω της συνάντησης ΙΕΤΜ Athens, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών (υπεύθυνοι προγράμματος, παραγωγοί κτλ). Στόχος της συνάντησης είναι τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ να γνωρίσουν καλύτερα τους Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες  και όλοι μαζί να εξετάσουμε ζητήματα που αφορούν το «ΑΥΡΙΟ» (TOMORROW) των παραστατικών τεχνών στην Ευρώπη.
Εν όψει του ΙΕΤΜ Athens, οργανώνουμε μια σειρά θεματικών προ-συναντήσεων, με στόχο τη διερεύνηση σημαντικών ζητημάτων που σχετίζονται με το «ΑΥΡΙΟ» των παραστατικών τεχνών. Στόχος είναι το υλικό που θα προκύψει από αυτές τις προ- συαντήσεις να αποτελέσει τη βάση των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του ΙΕΤΜ Athens τον Οκτώβριο του 2013. Η πρώτη από αυτές τις προ –συναντήσεις πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαρτίου με θέμα τους «Εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και παραγωγής». 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χώρος: bios, Πειραιώς 84, Αίθουσα Cinemateque

Τι είναι το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ
Τα τελευταία 20 χρόνια, το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ (www.ietm.org ) έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο πεδίο των παραστατικών τεχνών διεθνώς, δημιουργώντας ένα φυσικό χώρο – και στη συνέχεια και ένα δικτυακό χώρο - στον οποίο καλλιτέχνες, παραγωγοί και επαγγελματίες από όλες τις χώρες της Ευρώπης κυρίως, αλλά και άλλων ηπείρων, μπορούν καταρχήν να συμβρεθούν, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και σε δεύτερο στάδιο, να ξεκινήσουν μεταξύ τους συνεργασίες, οι οποίες μπορεί να έχουν πολλές μορφές όπως συμπαραγωγές, μετακλήσεις παραστάσεων ή σχεδιασμό κοινών δράσεων, τις οποίες απευθύνουν για χρηματοδότηση τόσο στο πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και σε άλλες διαθέσιμες πηγές της εθνικής ή ευρωπαϊκής αγοράς.
Η επιτυχία του ΙΕΤΜ έγκειται ακριβώς στη «χαλαρή» ατμόσφαιρα που διέπει τις συναντήσεις του, στο γεγονός ότι λειτουργεί χωρίς εθνικά παραρτήματα, αλλά ως ένα ενιαίο δίκτυο, στο οποίο κάθε επαγγελματίας του χώρου μπορεί να συναντηθεί με συναδέλφους του από άλλες χώρες ελεύθερα. Το ΙΕΤΜ είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, μία ένωση καλλιτεχνικών οργανισμών (ομάδων θεάτρου και χορού, θεάτρων, φεστιβάλ, κέντρων τεχνών, κέντρων χορού) από διάφορες χώρες του κόσμου. Σήμερα, το δίκτυο αριθμεί περισσότερα από 600 μέλη, ανάμεσα στα οποία συναντάμε πολύ σημαντικούς φορείς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής όπως το Festival d’ Avignon, το Kunsten Festival des Arts, το Holland Festival, το Oerol Festival, το Tanzhaus NRW, το HAU, τα Ballets C de la B, τους Rosas, τη  Needcompany, το TG Stan, το Troubleyn/Jan Fabre, τους Ultima Vez, την Akram Khan Company, τους Forced Entertainment κ.α.
Μέσα από τις συζητήσεις που διεξάγονται στις συναντήσεις , καλλιτέχνες και επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις τρέχουσες εξελίσεις σε θέματα πολιτικής, παραγωγής αλλά και καλλιτεχνικής πρακτικής. Συνδυάζοντας λοιπόν σημαντικούς επαγγελματίες με τρέχουσες εξελίξεις, οι συναντήσεις γίνονται η «μήτρα» μέσα στην οποία δημιουργούνται πολλές συνεργασίες, νέες δράσεις, νέα έργα, αλλά και νέοι θεσμοί, όπως άλλα δίκτυα και ενώσεις. Προκειμένου, άλλωστε, να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μελών του, δηλαδή των επαγγελματιών του χώρου διεθνώς, το ΙΕΤΜ διεξάγει κατά καιρούς έρευνες που στόχο έχουν να διευκολύνουν την κινητικότητα των καλλιτεχνών, να τους ενημερώσουν για διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης αλλά και για νέους τρόπους παραγωγής και διανομής των θεαμάτων. Τέλος, το ΙΕΤΜ έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στους τομείς του lobbying και της ανάπτυξης επιχειρηματολογίας για την υποστήριξη των τεχνών σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο και είναι ένας από τους συνομιλητές σε συζητήσεις που αφορούν την πολιτική στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε πρόκειται για το σχεδιασμό των προγραμμάτων υποστήριξης των τεχνών, είτε για άλλα ζητήματα. Όλη αυτή η δραστηριότητα, η οποία είναι μοναδική σε διεθνές επίπεδο, έχει οδηγήσει στην αναγνώριση του ΙΕΤΜ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως οργανισμού που δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο χώρο του πολιτισμού και τη συνακόλουθη χρηματοδότησή του για τα λειτουργικά του έξοδα από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tι είναι τα Plenary Meetings του IETM
Το σημαντικότερο κομμάτι της δραστηριότητας του ΙΕΤΜ είναι οι διαφόρων τύπων συναντήσεις που διοργανώνει, με σκοπό τη δικτύωση των μελών του. Οι πλέον σημαντικές είναι τα Plenary Meetings. Κάθε χρόνο το δίκτυο διοργανώνει δύο Plenary Meetings, ένα το φθινόπωρο (Οκτώβριο) και ένα την άνοιξη (Μάρτιο – Απρίλιο). Στα Plenary Meetings συγκεντρώνονται συνήθως όλα τα μέλη, με αποτέλεσμα οι συναντήσεις να αριθμούν περί τους 500 – 700 επαγγελματίες και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών. Τα Plenary Meetings διοργανώνονται σε διαφορετική κάθε φορά χώρα της Ευρώπης, ώστε τα μέλη του δικτύου να μπορούν να έρχονται σε απευθείας επαφή με τις εθνικές σκηνές της Ευρώπης. Σε κάθε χώρα, η συνάντηση – που έχει τη μορφή συνεδρίου – συνοδεύεται από πρόγραμμα επιλεγμένων παραστάσεων της εγχώριας σκηνής. Έτσι, το Plenary Meeting γίνεται μία σημαντική ευκαιρία για τη διοργανώτρια χώρα να αναδείξει την εθνική σκηνή της σε διεθνές επίπεδο. Μέχρι σήμερα, το ΙΕΤΜ έχει διοργανώσει Plenary Meetings στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα.

ΙΕTM Athens – TOMORROW
Όπως όλες οι συναντήσεις του ΙΕΤΜ, έτσι και το IETM Athens περιλαμβάνει ένα συνεδριακό κομμάτι, ένα πρόγραμμα επιλεγμένων ελληνικών παραστάσεων απ’ όλα τα είδη των παραστατικών τεχνών και μια σειρά εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα (πάρτυ, βραδυνές συναντήσεις σε μπαρ, ξεναγήσεις στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης), που δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. 
Κεντρικό θέμα της συνάντησης της Αθήνας είναι το ΑΥΡΙΟ (TOMORROW). Έτσι, η κεντρική και οι παράλληλες συνεδρίες θα επικεντρωθούν σε συζητήσεις και παραδείγματα καινοτόμων πρακτικών που θα βοηθήσουν καλλιτέχνες και επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αύριο.  Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν σε όλα τα επίπεδα της δουλειάς καλλιτεχνών και επαγγελματιών, δηλαδή σε επίπεδο πολιτικής, σε επίπεδο καλλιτεχνικής πρακτικής και σε επίπεδο διοίκησης και παραγωγής. Έτσι, τα θέματα που θα συζητηθούν παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, καλύπτοντας περιοχές από τους καινοτόμους τρόπους για την ανεύρεση πόρων και τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης των τεχνών από την ΕΕ  μέχρι καινοτόμους τρόπους για συμπαραγωγές, εκπαίδευση και γενικά, κινητικότητα των καλλιτεχνών, το ρόλο της έρευνας στην καλλιτεχνική πρακτική κτλ.

IETM Athens Pre – Meetings
Φιλοδοξία της Οργανωτικής Επιτροπής είναι το  ΙΕΤΜ Athens να γίνει αφορμή να δημιουργήσουμε δίκτυα συνεργασίας και στο εσωτερικό της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για νέα μοντέλα παραγωγής, χρηματοδότησης και γενικά, ανάπτυξης των καλλιτεχνών και επαγγελματιών των παραστατικών τεχνών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, διοργανώνουμε ειδικές συναντήσεις, στις οποίες παρουσιάζουμε περιπτώσεις καλής πρακτικής και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε επαφή τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών με εκπροσώπους φορέων  της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτείας, μορφωτικών ιδρυμάτων αλλά και της αγοράς. Οι βασικές θεματικές που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των προ-συναντήσεων είναι οι εξής:
  1. Τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης για τις τέχνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολιτικής και χρηματοδότησης των τεχνών
  2. Ο ρόλος των Μορφωτικών Ιδρυμάτων των Ευρωπαϊκών χωρών
  3. Η σύνδεση με την αγορά: η ιδιωτική χορηγία και η υποστήριξη των τεχνών στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
  4. Crowdfunding και καινοτόμοι τρόποι ανεύρεσης πόρων
  5. Η σχέση της τέχνης με την έρευνα, ειδικότερα την επιστημονική έρευνα και η σύνδεση με την επιστημονική και πανεπιστημιακή κοινότητα
  6. Η σύνδεση με την περιφέρεια: μοντέλα και τρόποι συνεργασίας και ανάπτυξης των παραστατικών τεχνών στην περιφέρεια
  7. Δια βίου μάθηση:  τρόποι και μοντέλα συμμετοχής στη δια βίου μάθηση για τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών και οι παραστατικές τέχνες ως αντικείμενο δια βίου μάθησης για την κοινωνία.

Διοργάνωση
Κύριος διοργανωτής του IETM Athens είναι το busart (www.busart.org) και συνεργαζόμενοι φορείς η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, το bios (www.bios.gr ), το Βυρσοδεψείο (www.vyrsodepseio.com ), το Dance Cultural Centre (www.dancce.gr ) και το Κέντρο Χορού Ντάνκαν (www.duncandancecenter.org ).
Την Οργανωτική Επιτροπή του IETM Athens συνθέτουν οι: Κέλλυ Διαπούλη, Μαρία Δήμου, Φίλιππος Κανακάρης, Βίκυ Κολοβού, Κασσιανή Μπένου, Γιώργος Σαχίνης, Φρόσω Τρούσσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: