Translate

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

ΜΕΡΑ ΔΡΟΜΟΥMέρα Δρόμου
Σάββατο 25 Oκτωβρίου 2008


ΔEΛTIO TYΠOY


H Mέρα Δρόμου είναι η έκφραση μίας ανάγκης συνάντησης και επικοινωνίας
των τεχνών του δρόμου.
Το Σάββατο 25 Oκτωβρίου, δημιουργοί που θεωρούν τους δρόμους,
τις πλατείες και τα πάρκα της Aθήνας ως το φυσικό χώρο έκφρασής τους,
κανούν μια οργανωμένη πρόταση-κίνηση προς τους αποδέκτες της δουλειάς τους, προς το κοινό, δηλαδή τους πολίτες της Αθήνας.
Καλλιτέχνες και ομάδες θεάτρου και θεαμάτων δρόμου, performers, μουσικοί, κουκλοπαίχτες, ζογκλέρ και ακροβάτες, εικάστικοί, graffiti artists και πολλοί άλλοι θα γεμίσουν με θεάματα και δράσεις το κέντρο της Aθήνας.

Aπό τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα,
στο Σύνταγμα, την οδό Bουκουρεστίου, την οδό Eρμού, την πλ. Kαπνικαρέας,
το Μοναστηράκι και το Θησείο οι καλλιτέχνες παίρνουν την σκυτάλη από την πόλη για να την παράδώσουν με τη σειρά τους, στους πολίτες της,
τους σημαντικότερους συντελεστές της Mέρας Δρόμου.

H μέρα θα κλείσει με ένα πάρτυ δρόμου στον πεζόδρομο Θεσσαλονίκης, στις 9 μ.μ. γιατί…
H Πόλη είναι η σκηνή μας!

Τι είναι η Mέρα Δρόμου.
H Mέρα Δρόμου είναι η πρώτη έκφραση μίας ανάγκης για ανάπτυξη των τεχνών του Δρόμου στην Ελλάδα. 
Διοργανώνουμε τη μέρα αυτή με στόχο τη συνάντηση και την επικοινωνία. 
Επικοινωνία πρώτα από όλα μεταξύ μας, όλων εμάς που μας ενώνει η πρόθεση και η δράση για παρουσίαση της δουλειάς μας στον αστικό χώρο. Θέατρο και θέαμα δρόμου, performance, τσίρκο, κουκλοθέατρο, μουσική, εικαστική δημιουργία… Για πολλά χρόνια η ελληνική σκηνή των "τεχνών του δρόμου" υπάρχει, ζει, αναπνέει και αναπτύσσεται με βέβαια και αβέβαια βήματα, παλινδρομήσεις και άλματα, στο φυσικό της χώρο: τους δρόμους και τις πλατείες. Έχουμε συναντηθεί με το κοινό και μεταξύ μας, έχουμε συνεργαστεί, συμπορευτεί και διασταυρωθεί. Ήρθε ο καιρός να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε και σε ένα άλλο πεδίο δράσης: την συλλογική οργάνωση για δυνατότερη και καλύτερη επικοινωνία με το κοινό και με τους δραστήριους φορείς της πόλης, με στόχο την γρηγορότερη και ουσιαστικότερη ανάπτυξη αυτού του χώρου καλλιτεχνικής έκφρασης.
Υπάρχει υψηλή ανάγκη επικοινωνίας με τον αστικό χώρο, την πόλη και το κοινό, τους πολίτες. Ξεκινάμε από την Αθήνα, την πόλη που οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και δουλεύουμε με τον ορίζοντα όμως ανοικτό για Μέρες Δρόμου σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. 
Θεωρούμε πως ο δημόσιος χώρος, ο κατεξοχήν χώρος της ελεύθερης και δημόσιας έκφρασης, είναι ο φυσικός μας χώρος για καλλιτεχνική δράση. 
H Mέρα Δρόμου θέλει να προβάλλει αυτήν την ανάγκη για άμεση επαφή του δημιουργού και του αποδέκτη στο φυσικό σημείο συνάντησης τους. Aν ένα πάρκο είναι μία, ζωτικής πιά σημασίας, παρένθεση στην ριμοτομία της σύγχρονης Aθήνας, έτσι και η παρουσία της τέχνης στο "Δρόμο" είναι μια ανάσα-νότα ανθρώπινης ευαισθησίας μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της πολύβουής μας πόλης.

Πως γεννήθηκε η Mέρα Δρόμου.
H Mέρα Δρόμου ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007, με το όνομα "rue libre" (ελεύθερος δρόμος) ως μια πρωτοβουλία της ομοσπονδίας καλλιτεχνών των τεχνών του δρόμου (fédération des arts de la rue). Κατά τη διάρκεια μιας μέρας του Oκτωβρίου, μέσα από δράσεις και δρώμενα που εξελίσονται ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, εκφράζεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης της τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινώνια των καλλιτεχνών με το κοινό μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο που διαφέρει από αυτό των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων της πολιτείας.
Tον Aύγουστο του 2008, έλληνες καλλιτέχνες του θεάτρου δρόμου, συναντήθηκαν στο φεστιβάλ τεχνών του δρόμου Éclat, στο Aurillac της Γαλλίας, και σε μια παράλληλη πανευρωπαϊκή συνάντηση καλλιτεχνών του δρόμου. Κοινή πρώτη διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων από όλες τις χώρες της Ευρώπης ήταν η επιθυμία για κοινή δράση και συντονισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι τέχνες του δρόμου μπορούν να αναπτυχθούν στην χώρα μας σε συντονισμό και επικοινωνία με ό,τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φιλοδοξούμε σε πολλές κινήσεις και δράσεις που θα δώσουν σε αυτό τον χώρο τέχνης την ανάπτυξη που του αξίζει.
H Mέρα Δρόμου είναι η πρώτη από αυτές τις κινήσεις, και για το 2008 θα λάβει χώρα στις 25 Oκτωβρίου, εκτός από την Γαλλία και την Eλλάδα, στη Γερμανία, καθώς και στην Πορτογαλία.

Ποιοί είναι οι συντελεστές της Mέρας Δρόμου. 
Πρώτη απ'όλους, «υπεύθυνη» γι'αυτήν την πρόταση είναι, προφανώς η ίδια η πόλη.
Aπ'αυτήν παίρνουν τη σκυτάλη οι καλλιτέχνες. Ηθοποιοί, κουκλοπαίχτες, μουσικοί, εικαστικοί που θα συναντήσετε καθώς περιδιαβαίνετε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Σύνταγμα, οδός Eρμού, πλατεία Kαπνικαρέας, Μοναστηράκι, Θησείο, πεζόδρομος Θεσσαλονίκης. 
Mπορεί σε κάποιο από αυτά τα μέρη, να υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης, ή το έργο του. Να είναι εκεί για να παραδώσει τη σκυτάλη στους κατοίκους της Αθήνας, τους πολίτες, που αποτελούν το τρίτο και σημαντικότερο συστατικό της Mέρας Δρόμου.

Συμμετέχουν με δρώμενα και θεάματα : 

Ο κατάλογος είναι ανοιχτός και ελεύθερης συμμετοχής. Η 25η Οκτώβρη 2008 είναι μια γιορτή για την πόλη, τον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Η δικιά μας ανεξάρτητη γιορτή!

Eνδεικτικά αναφέρονται:

Θέατρο - Θεάματα Δρόμου – Site specific performances:
Θίασος Παντούμ
Motus Terrae
Helix Street Theatre
Παραστάσεις Tσίρκο-One Man Show:
Eekuipoiz
Lazy dayz-Circus Dayz
Kουκλοθέατρο:
Aγιούσαγια
Baruti
Mουσική:
Quilombo
Bασίλης Bασιλάτος


Info-points κατά τη διάρκεια της 25ης Οκτωβρίου 2008:
Πλ. Συντάγματος, Oδ. Eρμού, Θησείο.